Selecteer een pagina

Wat komt er allemaal kijken bij een houtkachel?

Een houtkachel, het klinkt erg sfeervol en gezellig. Dat is het natuurlijk ook, maar naast de gezelligheid komt er wel meer bij kijken. Want je moet natuurlijk wel hout stoken, de veiligheid waarborgen en wat kost zo’n kachel eigenlijk? Lees snel verder voor meer informatie over houtkachels.

Welke kies ik?

Het is allereerst belangrijk om te bekijken of een houtkachel mogelijk is in jouw woning. Je hebt in ieder geval een goed rookkanaal of een schoorsteen nodig, die groot genoeg is. Verder is het belangrijk om je te laten adviseren over de grootte van de kachel.

Een kachel met te veel vermogen is niet energiezuinig, want deze kan niet voluit branden. Een kachel met een te klein vermogen verwarmt daarentegen de ruimte niet goed en dat wil je ook niet.

Hout

Het hout dat je stookt mag maximaal 15% vocht bevatten, anders brandt het niet goed. Ovengedroogd hout moet van tevoren 4 dagen in de oven gedroogd zijn. Als je hout koopt, controleer dan altijd goed of het hout echt droog is. Het verschilt per kachel welk hout het meest geschikt is. 

Veiligheid

Een kachel is heet, dat spreekt voor zich. Zorg er daarom altijd voor dat je de kachel voorzichtig opendoet en geen kleine kinderen in de buurt laat spelen. Een speciaal rekje voor de kachel kan ook de veiligheid verhogen.

De kosten

De kosten van een houtkachel verschillen per kachel. Voor een kleine kachel betaal je minder dan een grote, maar de prijzen van een beetje kachel liggen vaak tussen de 1000 en 3000 euro. Uiteraard ben je met alleen de kachel nog niet klaar. Het is belangrijk dat de kachel op een goede manier wordt aangesloten, hier komen vaak kosten bij kijken. Verder heb je hout nodig om de kachel mee op te stoken.

De keuze

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij een houtkachel, weet je wellicht dat je voor een houtkachel gaat. Op uwkachel.nl vind je een groot aanbod aan kachels, waaronder houtkachels tegen scherpe prijzen. Wat ook fijn is, is dat dit bedrijf kachels levert en installeert in het hele land, weer een zorg minder.