Selecteer een pagina

Dat artikel gaat over pelletkachels en wat de voor- en nadelen zijn van zo’n kachel. Maar eerst: wat zijn pellets?

Wat zijn pellets?

Het woord pellet slaat op de vorm. Hier hebben we het spécifiek over houtpellets. Houtpellets zijn staafjes die zijn normaliter geperst van hout of houtafval. Ze worden ook wel gemaakt uit andere cellulose-houdende materialen zoals olijfpitten en stro. Maar de verbrandingseigenschappen daarvan zijn minder goed. Er zijn diverse kwaliteiten. Omdat alle pellets dezelfde omvang en vorm hebben, kan de verbranding daarop worden afgesteld en geoptimaliseerd. Per droog volume leveren pellets minder energie dan stookolie en steenkool. De behandeling ervan is echter veel gemakkelijker en schoner. De verbranding van houtpellets vindt plaats in speciaal daarvoor gemaakte pelletkachels. De volgende paragraaf gaat in op de vraag: wat is een pelletkachel?

Pelletkachel

Zoals gezegd is een pelletkachel speciaal voor de verbranding van pellets. Sommigen kunnen ook worden gebruikt voor andere korrelvormige brandstoffen, zoals de eerder genoemde olijfpitten, maar dan niet geperst, kersenpitten en mais. Hou er rekening mee dat een pelletkachel brandgevaarlijk kan zijn, als de installatie ervan niet goed is, geen goed onderhoud plaatsvindt of verkeerde pellets worden gebruikt. Een pelletkachel lijkt veel op een houtkachel. Er zijn pelletkachels die ook voor houtblokken geschikt zijn. Als je een pelletkachel hebt, dan dien je dat eerst uit te zoeken alvorens er houtblokken in te verbranden. Je kunt een kachel in de woonkamer zetten, maar ook op de plek waar anders een Cv-ketel zou staan. Het kan namelijk een automatisch systeem voor de aanvoer van pellets hebben. Een pelletkachel heeft een rendement van ongeveer 90%.

Voor- en nadelen

Naast te weten wat een pelletkachel is, is ook goed bekend te zijn met de voor- en nadelen van zo’n kachel. Wat zijn zoal de voordelen:

  • Het installeren ervan is betrekkelijk eenvoudig.
  • Het is een betaalbare manier van verwarmen.
  • Er is geen gasaansluiting voor nodig.
  • Er wordt minder fijnstof geproduceerd dan in een houtkachel.
  • Hoge efficiëntie
  • Als de pellets worden gemaakt van houtafval, dan levert een pelletkachel duurzame warmte

Enige nadelen zijn:

  • Hoewel minder dan door een houtkachel is er uitstoot van fijnstof.
  • Met de CO2-emissie draagt zo’n kachel bij aan het broeikaseffect.
  • Een droge opslagplaats voor de pellets is nodig.
  • Het reservoir voor de pellets moet regelmatig worden aangevuld.

Bron: in2meubels.nl