Selecteer een pagina

Leibomen zijn bomen met takken die één kant opstaan. Tijdens het groeiproces worden de takken de juiste kant op geleid. Er zijn verschillende boomsoorten die geschikt zijn om een leiboom van te maken. Het is belangrijk dat je de juiste bomen gebruikt, aangezien niet iedere boom even geschikt is. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de takken buigbaar zijn. Leibomen werden voorheen vaak rondom boerderijen geplaatst. Hier houden ze wind en zonlicht tegen, maar zorgen ze bovendien ook voor extra privacy. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen in dorpen en steden die ervoor kiezen om een leiboom in de tuin te plaatsen. De bomen zien er namelijk ook prachtig uit.

Een voorbeeld van een boom die je kunt plaatsen, is bijvoorbeeld de amberboom. Ook de lindelei is een goed voorbeeld van een boom die je kunt gebruiken als leiboom. Daarnaast zijn er ook leibomen die fruit produceren. De perenboom is bijvoorbeeld een boom die zo nu en dan gebruikt wordt als leiboom. Wanneer een boomsoort takken heeft die omhoog groeien, is de boomsoort doorgaans niet geschikt. Een specialist zal je precies kunnen vertellen welke bomen allemaal geschikt kunnen zijn als leiboom.

Waar koop je leibomen?

Leibomen koop je bij een bedrijf dat zich hierin gespecialiseerd heeft. Het is namelijk geen eenvoudige taak om de takken van een boom de juiste kant op te leiden. Bovendien heeft een boom ook de juiste verzorging nodig. Het is belangrijk dat de boom gezond blijft, zodat je er zeker van kunt zijn dat de boom een langere tijd mooi blijft. Een boom koop je namelijk niet voor slechts één jaartje. Ga daarom goed na welke bedrijven geschikt zijn als het op leibomen aankomt. 

Het is verstandig om ook het onderhoud van de leibomen aan een expert over te laten. Deze bomen moeten namelijk regelmatig gesnoeid worden. Dit dient minstens één keer per jaar te gebeuren. Vaak moeten de bomen echter nog vaker gesnoeid worden. Uiteraard dien je hiervoor de juiste techniek te beheersen. Het kost overigens ook vrij veel energie en tijd om de bomen zelf te onderhouden. Wanneer je niet zo fit meer bent of niet over de juiste kennis beschikt, is het vaak verstandiger om dit aan een specialist uit te besteden.

Hoeveel kosten leibomen?

Leibomen kunnen in prijs variëren van minder dan €100 tot honderden euro’s per boom. Dit is onder andere afhankelijk van de boomsoort die gebruikt is, maar ook van andere factoren. Zo is de aanbieder bijvoorbeeld ook van belang. Bij het kiezen van een leiboom dien je niet alleen op de prijs te letten, maar ook rekening te houden met allerlei andere factoren. Is de grond in je tuin bijvoorbeeld geschikt om deze boom te plaatsen? Vind jij het lastig om een boom te kiezen? In dit geval zal een specialist je meer over de verschillende soorten kunnen vertellen. Vind jij het bijvoorbeeld belangrijk dat de boom fruit produceert? In dit geval zijn perenbomen zeer geschikt als leibomen. Een specialist zal je altijd de juiste boom kunnen aanraden.