Selecteer een pagina

Buxusrups en buxusmot bestrijden

De buxusrups kan in korte tijd alle buxusplanten in uw tuin kaalvreten, en dat is natuurlijk zonde wanneer je veel tijd en moeite in de buxus in je tuin hebt gestopt. Om dit te voorkomen is het dus noodzakelijk om de buxusrups en de buxusmot zo snel mogelijk te bestrijden wanneer je deze in je tuin aantreft. In dit artikel geven we je een aantal opties, maar het beste resultaat zul je bereiken door meerdere van deze opties te combineren.

Buxusrupsen met de hand verwijderen

Wanneer je niet al te veel buxus in je tuin hebt staan en er ook nog niet zoveel rupsen zijn kun je er voor kiezen om de rupsen met de hand te verwijderen. Loop alle planten helemaal na en verwijder alle rupsen en poppen. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de buxus af te spuiten met een hogedrukspuit en dan de rupsen bij elkaar te vegen, maar zorg dan wel dat je de planten meerdere malen van alle kanten helemaal af spuit om alle rupsen te verwijderen.

Op het juiste moment snoeien

Door de buxus in je tuin op het juiste moment te snoeien kun je veel eitjes en larven ineens verwijderen. Aangezien dit een klus is die toch gedaan moet worden, is het dus wel de moeite waard om dit goed te timen en zo gelijk de buxusrups en buxusmot te bestrijden.

Feromoonvallen plaatsen

Er zijn speciale feromoonvallen op de markt die de mannelijke buxusmotten aantrekken. Door deze in je tuin te plaatsen kun je dus veel van de mannetjes vangen, waardoor de vrouwtjes niet bevrucht kunnen worden en dus veel minder eitjes zullen leggen. Houdt er echter wel rekening mee dat je nooit alle mannetjes zult vangen met dit soort vallen, maar het zal zeker zorgen voor een flinke afname in het aantal buxusrupsen en buxusmotten.

Bestrijdingsmiddelen

Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar waar de buxusrups gevoelig voor is, dus je kunt er voor kiezen om deze te gebruiken voor het bestrijden van de buxusrups. Het is echter zo dat deze middelen ook veel andere insecten in je tuin zullen doden, wat natuurlijk niet ideaal is.

Huismiddelen

Tenslotte kun je er voor kiezen om een huismiddel te gebruiken in plaats van een bestrijdingsmiddel. Zo is het mogelijk om de buxusrups en buxusmot bestrijden met spiritus of azijn. Vul hiervoor een plantenspuit met spiritus of azijn en groene zeep in een verhouding van 1 op 1, en besproei daarna de buxus in je tuin met dit mengsel. Zorg er wel voor dat je de planten goed van alle kanten besproeit en dat je dit meerdere keren herhaalt, zodat je zoveel mogelijk rupsen te pakken krijgt.

Bron: www.hovenier.nl